english deutsch italiano español slovenščina furlan

Romarska pot po etapah

Home Poti Italijanska pot Etape podrobno

Prostor


This section is available only in Italian language.

Vse gradivo v tem delu
je dosegljivo v stisnjenem dokumentu z naslovom Podroben opis v celoti in z zemljevidi na strani Nočitve in uporabne novice.


Iter Aquileiense ali Nebeška pot je pot, ki je nastala na pobudo skupine ljudi iz različnih društev; oseb iz različnih okolij, ki se večinoma niso poznale, vendar jih je združilo romanje, ženske in moški, ki se dobesedno odpravijo na pot, da bi dosegli duhovni cilj. Mnogi smo izkusili romanje v Santiago de Compostela.

Smo Italijani, Slovenci in Furlani, in upamo, da se nam bodo kmalu pridružili tudi Korošci. Ljubimo to našo deželo in želimo, da je to prostor miru, bratstva in prijateljskega sobivanja med ljudstvi in kulturami. Zato smo oblikovali mednarodno pot, ki bo lahko združila romarje različnih narodnosti v zelo posebnem prostoru: v svetišču na Višarjah, kjer že stoletja častijo Marijo vsa naša ljudstva, ki so k svetišču prihajala po poteh, ki nam jih je uspelo ponovno najti s pomočjo še vidnih znakov njihove vere in ustvarjalnosti.

Iter Aquileiense, ki smo jo odprli poleti leta 2006 z blagoslovom naših škofov, je sestavljena iz treh poti, ki izvirajo iz treh krajev, posebej pomembnih za zgodovino in tradicijo vere naših dežel, ene v Italiji (Oglej, kjer je bil prvič oznanjen evangelij in od koder so misijonarji odšli oznanjat sporočilo krščanstva v srce Evrope), ene v Sloveniji (Brezje, blizu Kranja, najpomembnejši prostor invokacije Božje matere v Sloveniji) in ene v Avstriji (Gospa Sveta, nad Celovcem, čudovita cerkev, ki izvira iz približno VIII. st., izredno pomembna kot koroško zgodovinsko središče ter kot središče kulturne in religiozne identitete t. i. Srednje Evrope); tri pešpoti, ki vodijo romarje od izvornih krajev vse do shajališča v Žabnici (Camporosso), od koder se nato skupaj povzpnejo čez 1760 metrov do Višarij (Monte Lussari).

Italijanska pot poteka od Ogleja preko krajev Krmin, Stara gora (Castelmonte), Čedad, Gran Monte ter čez doline Rezije in Dunje (Dogna); slovenska od Brezij čez Jesenice, Kranjsko Goro, Rateče, Fusine in Trbiž; tretja, avstrijska, poteka od Gospe Svete preko krajev Celovec, Maria Worth, (kmalu) Maria Gail, Arnoldstein, Kokova (Coccau) in Trbiž.

Od 7. do 15. avgusta smo to romanje prvič opravili skupaj s prijatelji, ki so nam pomagali pri tem "krstu". Opogumljeni s to izkušnjo nadaljujemo z delom, pri čemer želimo poudariti nekatere vidike in podrobnosti. Od junija 2007 je romarska pot "izročena" vsem, ki jo želijo prehoditi. Vsak romar se bo lahko odpravil, ko bo to želel, in si sestavil pot glede na svoje potrebe, pri čemer bo lahko izbiral med različnimi možnostmi, ki jih pot nudi.

Pot se postopno razvija in širi v smer, na katero upamo, in sicer da to ne bo le lokalna pot, pač pa del nečesa večjega, del velike mreže romarskih poti. Dejansko smo si zadali nalogo, jaz kot sestavljavec poti še posebej, ki presega zelo pomembno vrednotenje najbolj pomembnih krajev in vidikov, ki jih lahko srečamo, in sicer nalogo, da romarjem med prečkanjem naših dežel zagotovimo varno pot, ki je primerna poteku, ki so si ga izbrali.

Trenutno je dosegljiv vodič Nebeške poti (v italijanščini, op. prev.) z naslovom Il Cammino Celeste - A piedi da Aquileia al Monte Lussari (Nebeška pot – Peš od Ogleja do Višarij), ki je izšel pri založbi Ediciclo iz Portoguara; vodič sestavlja 178 strani, 120 barvnih slik, 25 zemljevidov v razmerju 1 : 25.000 z natančnim potekom in številnimi opisi. Lahko jo naročite v italijanskih založbah ali pa neposredno na spletni strani založbe: "Il Cammino Celeste" - Ediciclo Editore.

V prihodnosti ga želimo ponuditi v različnih jezikih in tako dati romarjem vseh dežel prepričljivo duhovno pot, ki jo bodo prehodili peš ter tako zrasli v veri, upanju in dobroti.

Želim potrditi, da to, o čemer govorim, NI (in tudi noče biti) organizirano potovanje: ni nobene prijave, nobene organizacijske strukture, nihče (razen če tega ne boste storili sami) ne bo o vašem prihodu obvestil krajev, kjer se lahko na poti ustavite. Je le odprta trasa za pot, ki je za nas vera (in pot vere bo ostala za zgodovino in pomen), ampak kdorkoli jo bo lahko v sebi doživel na povsem oseben način, hkrati pa bo ohranil “romarsko duhovnost”.

Na pričujoči spletni strani je opisan potek furlanske (od Ogleja do Višarij) in avstrijske poti (od Gospe Svete do Višarij), medtem ko je potek slovenske poti še v obdelavi.

Prva, furlanska pot je razdeljena na deset etap (ob odprtju jih je bilo devet), količina, ki je glede na izkušnje najprimernejša. A kot pri vseh romarskih poteh bo vsak romar lahko sestavil lastno pot glede na svoje potrebe in namen. Pravzaprav je že zdaj mogoče spremeniti pot, bodisi tako, da prenočite v drugih krajih namesto v tistih glavnih, bodisi tako, da izkoristite nekatere pomembne možnosti, kot na primer obisk Rožaške opatije.

Z odprtjem italijansko-slovenske meje je v pripravi tudi različica, ki se ob meji dotika vrste pomembnih naselij in ki smo jo poimenovali Variante dei Monti Sacri (Različica svetih gora). Ime je sposojeno od krajše poti, od katere smo uporabili tudi traso. Ta različica se začne v Ogleju in potem, ko pelje mimo Škocjana, se v Zagraju (Sagrado) vzpne na Kras, pri čemer vstopi v Slovenijo, kjer pelje mimo Mirenskega gradu, Kostanjevice, Svete Gore in Marijinega Celja ter se ponovno združi z Nebeško potjo v Stari gori.

Za konec še dve besedi o kriterijih, na podlagi katerih je bila raziskana trasa. Nič nadnaravnega; to so le osnovni principi, ki so romarju samo v pomoč, če jih pozna:

1) Obstajajo stare romarske poti in pomembno je prehoditi ravno te; kljub temu pa so ravno na takšnih poteh zgradili državne ceste.
2) Glavne ceste so nevarne za pohodnike, otovorjene z nahrbtniki, poleg tega pa so onesnažene.
3) Glavne ceste so tudi hrupne, kar ne koristi tistim, ki iščejo tišino, pa čeprav le notranjo.
4) Kdor se na pot odpravi peš, gotovo ne želi podaljšati poti, pač pa raje poišče tisto najbolj neposredno.
5) Za romarja so noge pomemben del telesa, zato je za hojo veliko boljša netlakovana pot, ker je mehkejša.
6) Boljša je prijetna pot.
7) Naselja ob poti so pomembna zaradi vsega, kar lahko romarju nudijo, in predvsem zaradi prenočitev.

Naj zaključim – zaključimo z najboljšimi željami, in kdorkoli se bo iz kateregakoli razloga odpravil na to pot, ta naj ima srce polno ponižnosti in v njem prostor, da sprejme vse, kar mu bo ta izkušnja podarila.

In karkoli je tisto, proti čemur se odpravljate, vam ne morem zaželeti nič drugega kot: "Srečno pot".


vai all'inizio
Male tehnične opombe


Potek poti:

Iter Aquileiense ali Nebeška pot ali Oglejska pot je mlada pot in kot takšna še v razvoju. To vpliva na mnogo stvari.

Potek je oblikovan iz celotnega območja vseh poti in je bil sestavljen iz obstoječih poti. Zato tudi mora biti potek, kjer gre za dovozne poti, vedno mogoč (razen v primeru snega). Ker pa to niso ceste, namenjene romanju, lahko naletite na kakšno presenečenje, tudi na ravnini, kakor se je zgodilo pred kratkim zaradi gradbišč in sprememb v cestnem omrežju. Seveda njihovega stanja ni mogoče stalno preverjati; na morebitne težave boste lahko opozorjeni, če nam pišete na e-mail:camminoceleste@libero.it.

Nebeško pot je mogoče v celoti prehoditi od junija do septembra; pozimi zaradi snega, ki kakšno leto prekriva več kot polovico trase, lahko prehodite le prve etape.

Kdor je bil na romanju v Santiagu de Compostela, ve, da oblika španskega ozemlja dopušča graditev cest praktično povsod in da se na pot po njem lahko odpravite popolnoma mirno.

Ozemlje Furlanije - Julijske krajine pa je veliko bolj neprepustno in pogosto se je bilo treba odločiti med potjo čez gore, po državni cesti ali pa izbrati daljšo pot naokrog. Romar ne išče napora, ampak se mu niti ne izogne, če je druga možnost slabša. Z višinskega vidika se je Nebeška pot tako izkazala za zahtevno. Kdor jo primerja z romanjem v Santiago, si bo moral premisliti. V 200 km njene dolžine je treba narediti čez 6700 metrov vzpona in skoraj 5000 metrov spusta. Zato bodite pripravljeni na precejšen napor.

V vodiču so izpostavljeni kočljivi deli, vsi tisti, kjer zadošča normalna stopnja previdnosti, pa veljajo za enostavne. Za tiste, ki imate določene težave (na primer vrtoglavico), seveda obstaja možnost alternativnih poti, ampak v osnovi so to asfaltirane ceste na dnu dolin in pri njih gre zmeraj za bistveno daljši potek poti.

Zgoraj poudarjeno se avtomatično nanaša tudi na sledeče. Če so za ravninski predel dobra izbira pohodniški sandali in so na gozdni stezi dovolj telovadne copate, so na določenih drugih predelih potrebni pohodniški čevlji ali vsaj visoki čevlji, še posebej, kjer pot zahteva trdnejši korak. Naj poudarimo tudi, da je vzhodna Furlanija eden izmed najbolj deževnih predelov Italije.

Pri opisih so poročila o zaključku in začetku etape nujno posplošena ali usmerjena k cerkvam, trgom itd., saj je nemogoče predvidevati, kje si bo romar poiskal prenočišče. Imena manjših naselij so natančno navedena, kljub temu pa jih ni mogoče vedno najti na zemljevidu, predvsem če se do njih pride po podeželskih cesticah. Vendar pa so v besedilo vključena enaka števila kot na zemljevidu, tako da romar lahko določi lego skoraj vsakega križišča.

Potek poti je označen z znaki modre barve, ki bodo romarju v pomoč na tistih točkah, kjer bi lahko zgrešil smer.

V resnici težav ne bi smelo biti, saj so vsi vsaj malo pomembni predeli opisani; ampak ker je nemogoče opisati vsak meter in ker tisto, kar je bilo za avtorja nepomembno, lahko povzroči drugim dvome, si vedno zapomnite glavno načelo:


A) Če kakšna stranska pot ni opisana, je to zato, ker ni pomembna.
B) Če za kakšno križišče ni smernic, ostanite na boljši poti, v primeru dveh enakovrednih poti pa pojdite naravnost.Gostoljubnost:

Glede gostoljubnosti obstaja poseben dokument v PDF-ju, imenovan "Podroben opis v celoti in z zemljevidi", ki je dosegljiv na spletni strani: Nočitve in uporabne novice.Poverilnica:

Tako kot pri romanju v Santiago smo tudi mi pripravili poverilnico, ki potrjuje, da je pohodnik romar ne pa turist ali izletnik. Podobno je tudi na drugih romanjih, uporaba nekaterih gostoljubnih objektov lahko ni dovoljena tistim, ki tega dokumenta nimajo.

Poverilnico, označeno kot Romarjeva poverilnica, lahko prenesete z naše spletne strani na strani Nočitve in uporabne novice prevzamete jo lahko v Ogleju, v trgovini s spominki:

"Souvenir Aquileia" di GHIRETTI Andrea
via Patriarca Popone 2 - Aquileia
phone: 0431.919045
e-mail: souvenir.aquileia@libero.it


"Libreria Souvenir alla Basilica"
piazza del Capitolo 4 - Aquileia
phone: 0431.917698


ali v Aiellu s sklicem na Peloi Claudio +39 328.0028816 in Aurelio Pantanali +39 324.7776584.
Nekaj manjših predlogov

Nekaj manjših predlogov je lahko uporabnih, še posebej za tiste, ki nimajo veliko tovrstnih izkušenj. V ta namen si oglejte poseben dokument v PDF-ju Nasveti pri potovanju po Nebeški poti na spletni strani Nočitve in uporabne novice.vai all'inizio
Vse gradivo v tem delu je dosegljivo v stisnjenem dokumentu z naslovom Podroben opis v celoti in z zemljevidi na strani Koristne novice.