english deutsch italiano español slovenščina furlan

Romarska pot po etapah

Home Poti Italijanska pot Etape podrobno

Prostor


Vse uporabno gradivo za potovanje po italijanski veji Nebeške poti od Barbane do Monte Lussarija ali obratno je povzeto v tabeli na strani Uporabno gradivo.
Nebeška pot je pot, ki je nastala na pobudo skupine ljudi iz različnih društev; oseb iz različnih okolij, ki se večinoma niso poznale, vendar jih je združilo romanje, ženske in moški, ki se dobesedno odpravijo na pot, da bi dosegli duhovni cilj. Mnogi smo izkusili romanje v Santiago de Compostela.

Smo Italijani, Slovenci, Korošci in Furlani. Ljubimo to našo deželo in želimo, da je to prostor miru, bratstva in prijateljskega sobivanja med ljudstvi in kulturami. Zato smo oblikovali mednarodno pot, ki bo lahko združila romarje različnih narodnosti v zelo posebnem prostoru: v svetišču na Višarjah, kjer že stoletja častijo Marijo vsa naša ljudstva, ki so k svetišču prihajala po poteh, ki nam jih je uspelo ponovno najti s pomočjo še vidnih znakov njihove vere in ustvarjalnosti.

Nebeška pot, ki smo jo odprli poleti leta 2006 z blagoslovom naših škofov, je sestavljena iz treh poti, ki izvirajo iz treh krajev, posebej pomembnih za zgodovino in tradicijo vere naših dežel, ene v Italiji (Oglej, kjer je bil prvič oznanjen evangelij in od koder so misijonarji odšli oznanjat sporočilo krščanstva v srce Evrope), ene v Sloveniji (Brezje, blizu Kranja, najpomembnejši prostor invokacije Božje matere v Sloveniji) in ene v Avstriji (Gurk, nad Celovcem, čudovita cerkev, ki izvira iz približno VIII. st., izredno pomembna kot koroško zgodovinsko središče ter kot središče kulturne in religiozne identitete t. i. Srednje Evrope); tri pešpoti, ki vodijo romarje od izvornih krajev vse do shajališča v Žabnici (Camporosso), od koder se nato skupaj povzpnejo čez 1760 metrov do Višarij (Monte Lussari).

Italijanska pot poteka od Ogleja preko krajev Aiello, Krmin, Stara gora (Castelmonte), Čedad, Gran Monte ter čez doline Rezije in Dunje (Dogna); slovenska od Brezij čez Jesenice, Kranjsko Goro, Rateče, Fusine in Trbiž; tretja, avstrijska, poteka od Gurk preko krajev Sankt Veit, Celovec, Maria Worth, (kmalu) Maria Gail, Arnoldstein, Kokova (Coccau) in Trbiž.

Od 7. do 15. avgusta smo to romanje prvič opravili skupaj s prijatelji, ki so nam pomagali pri tem "krstu". Opogumljeni s to izkušnjo nadaljujemo z delom, pri čemer želimo poudariti nekatere vidike in podrobnosti. Od junija 2007 je romarska pot "izročena" vsem, ki jo želijo prehoditi. Vsak romar se bo lahko odpravil, ko bo to želel, in si sestavil pot glede na svoje potrebe, pri čemer bo lahko izbiral med različnimi možnostmi, ki jih pot nudi.

Pot se postopno razvija in širi v smer, na katero upamo, in sicer da to ne bo le lokalna pot, pač pa del nečesa večjega, del velike mreže romarskih poti. Dejansko smo si zadali nalogo, ki presega zelo pomembno vrednotenje najbolj pomembnih krajev in vidikov, ki jih lahko srečamo, in sicer nalogo, da romarjem med prečkanjem naših dežel zagotovimo varno pot, ki je primerna poteku, ki so si ga izbrali.

Trenutno je dosegljiv vodič Nebeške poti (v italijanščini, op. prev.) z naslovom Il Cammino Celeste - A piedi da Aquileia al Monte Lussari (Nebeška pot – Peš od Ogleja do Višarij), ki je izšel pri založbi Ediciclo iz Portoguara; vodič sestavlja 178 strani, 120 barvnih slik, 35 zemljevidov v razmerju 1 : 25.000 z natančnim potekom in številnimi opisi. Lahko jo naročite v italijanskih založbah ali pa neposredno na spletni strani založbe: "Il Cammino Celeste" - Ediciclo Editore.

Želim potrditi, da to, o čemer govorim, NI (in tudi noče biti) organizirano potovanje: ni nobene prijave, nobene organizacijske strukture, nihče (razen če tega ne boste storili sami) ne bo o vašem prihodu obvestil krajev, kjer se lahko na poti ustavite. Je le odprta trasa za pot, ki je za nas vera (in pot vere bo ostala za zgodovino in pomen), ampak kdorkoli jo bo lahko v sebi doživel na povsem oseben način, hkrati pa bo ohranil “romarsko duhovnost”.

Na pričujoči spletni strani je opisan potek furlanske (od Ogleja do Višarij), avstrijska poti in slovenska poti sta v gradnji.

Prva, furlanska pot je razdeljena na enajst etap. A kot pri vseh romarskih poteh bo vsak romar lahko sestavil lastno pot glede na svoje potrebe in namen. Pravzaprav je že zdaj mogoče spremeniti pot, bodisi tako, da prenočite v drugih krajih namesto v tistih glavnih, bodisi tako, da izkoristite nekatere pomembne možnosti, kot na primer obisk Rožaške opatije ali Gran Monte ali po kolesarski poti do Pontebbe.

Za zaključek – zaključimo z najboljšimi željami, in kdorkoli se bo iz kateregakoli razloga odpravil na to pot, ta naj ima srce polno ponižnosti in v njem prostor, da sprejme vse, kar mu bo ta izkušnja podarila.

In karkoli je tisto, proti čemur se odpravljate, vam ne moremo želeti nič drugega kot: "Srečno pot".


vai all'inizio
Male tehnične opombe


Potek poti:

Nebeška pot je mlada pot in kot takšna še v razvoju. To vpliva na mnogo stvari.

Potek je oblikovan iz celotnega območja vseh poti in je bil sestavljen iz obstoječih poti. Zato tudi mora biti potek, kjer gre za dovozne poti, vedno mogoč (razen v primeru snega). Ker pa to niso ceste, namenjene romanju, lahko naletite na kakšno presenečenje, tudi na ravnini, kakor se je zgodilo pred kratkim zaradi gradbišč in sprememb v cestnem omrežju. Seveda njihovega stanja ni mogoče stalno preverjati; na morebitne težave boste lahko opozorjeni, če nam pišete na e-mail:camminoceleste@libero.it.

Nebeško pot je mogoče v celoti prehoditi od junija do septembra; pozimi zaradi snega, ki kakšno leto prekriva več kot polovico trase, lahko prehodite le prve 4 etape, dobro v Cividalu.

Z višinskega vidika se je Nebeška pot tako izkazala za zahtevno. Kdor jo primerja z romanjem v Santiago, si bo moral premisliti. V 220 km njene dolžine je treba narediti čez 6000 metrov vzpona in skoraj 3000 metrov spusta. Zato bodite pripravljeni na precejšen napor.

V vodiču so izpostavljeni kočljivi deli, vsi tisti, kjer zadošča normalna stopnja previdnosti, pa veljajo za enostavne. Za tiste, ki imate določene težave (na primer vrtoglavico), seveda obstaja možnost alternativnih poti, ampak v osnovi so to asfaltirane ceste na dnu dolin.

Zgoraj poudarjeno se avtomatično nanaša tudi na sledeče. Če so za ravninski predel dobra izbira pohodniški sandali in so na gozdni stezi dovolj telovadne copate, so na določenih drugih predelih potrebni pohodniški čevlji ali vsaj visoki čevlji, še posebej, kjer pot zahteva trdnejši korak. Naj poudarimo tudi, da je vzhodna Furlanija eden izmed najbolj deževnih predelov Italije.

Pri opisih so poročila o zaključku in začetku etape nujno posplošena ali usmerjena k cerkvam, trgom itd., saj je nemogoče predvidevati, kje si bo romar poiskal prenočišče. Imena manjših naselij so natančno navedena, kljub temu pa jih ni mogoče vedno najti na zemljevidu, predvsem če se do njih pride po podeželskih cesticah. Vendar pa so v besedilo vključena enaka števila kot na zemljevidu, tako da romar lahko določi lego skoraj vsakega križišča.

Na koncu je pot označena z belo-modrimi smerokazi, ki bodo romarju v pomoč na tistih točkah, kjer bi lahko zgrešil smer. 500 je znakov, ki so postavljeni tako od morja do gore kot obratno. Nebeška pot je med najbolj označenimi v Italiji.

Gostoljubnost:

Glede gostoljubnosti obstaja poseben dokument v PDF-ju, imenovan "Etape v podrobnosti in nočitev", ki je dosegljiv na spletni strani: Uporabno gradivo.Poverilnica:

Tako kot pri romanju v Santiago smo tudi mi pripravili poverilnico, ki potrjuje, da je pohodnik romar.

Poverilnico, označeno kot Romarjeva poverilnica, lahko prenesete z naše spletne strani na strani Uporabno gradivo, ali pa ga lahko prevzamete na:

Isola di Barbana

Santuario di Barbana v trgovini s spominki, phone 0431.80453
ali v zakristiji svetišca


Aquileia

Souvenir Aquileia di Folla Silvia
ulica Patriarca Popone 2 - Aquileia
phone 0431.919045
e-mail: souvenir.aquileia@libero.it


Libreria Souvenir alla Basilica Kvadratni Capitolo 4 - Aquileia
phone 0431.917698


Bar Al Barut ulica Julia Augusta 72 - Aquileia
(blizu Foruma na državni cesti, odpre ob 6.00 zjutraj)
phone 0431.918696


Aiello del Friuli

Aiello, Mr Pantanali Aurelio
ulica G. Marconi 65 - Aiello

Italian language only:
phone 324.7776584


Bar Centrale ulica XXIV Maggio - Aiello
phone 333.1006320


Cartoleria da Mali Kvadratni Roma 2 - Aiello
phone 0431.886162

Nekaj manjših predlogov

Nekaj manjših predlogov je lahko uporabnih, še posebej za tiste, ki nimajo veliko tovrstnih izkušenj. V ta namen si oglejte poseben dokument v PDF-ju Nasveti pri potovanju po Nebeški poti na spletni strani Uporabno gradivo.vai all'inizio
Vse uporabno gradivo za potovanje po italijanski veji Nebeške poti od Barbane do Monte Lussarija ali obratno je povzeto v tabeli na strani Uporabno gradivo.